Epal Merah Atau Epal Hijau? Mana Lagi Berkhasiat?
Memang sedap makan epal yang rangup sambil-sambil menonton
tv kat rumah. Banyak jenis buah epal tapi yang paling popular adalah epal hijau
dan merah.
Epal memang bagus untuk kesihatan. Apa taknya, an apple a
day keeps the doctor away kan? Tapi mana satu yang lebih berkhasiat? Epal merah
atau epal hijau?
Epal mengandungi serat, antioksida dan Vitamin C. Ia juga
mampu membuatkan kita kenyang dan mengandungi kalori yang rendah.
Satu kajian dijalankan dan menunjukkan satu cawan epal hijau
mengandungi 14 gram karbohidrat manakala epal merah 15 gram karbohidrat.
Epal hijau selamat untuk penghidap diabetes. Manakala epal
merah mempunyai kandungan gula yang asli dan selamat. Selain itu, sesetengah
orang suka buang kulit epal.
Ruginya! Kulit epal tak kisah merah atau hijau mengandungi
nutrisi yang sangat baik. Apa pun jangan
diet makan epal je tanpa makan makanan lain okay? Oleh: Aimi Nordin Sumber:
ERA fm
Ulasan
Catat Ulasan