Awas! Lima Bahagian Ayam Yang Mengandungi Racun
Siapa yang tak
suka makan daging ayam, kan. Tak kisahlah ayam goreng, gulai, panggang atau apa
sahaja jenis masakan, mesti ada si penggemarnya.
Namun, tahukah kita semua, terdapat lima bahagian ayam yang
terkandung racun? Jika kita kerap memakan bahagian ini, mungkin kita akan
terkena racunnya.
1. Kepala
Bahagian ini dikatakan mengandungi logam berat. Walaupun
bukan keseluruhannya, namun kawasan leher adalah tempat kebiasaan yang
digunakan penternak memberikan zat kimia untuk makanan ayam. Bekas bahan kimia
pada makanan itu yang berbentuk logam berat terus tersimpan (terlebih dalam
otak ayam) yang pasti membahayakan kesihatan manusia.
2. Kepak
Ramai yang gemar bahagian ini kerana dikatakan kurang
mengandungi lemak, tetapi bahagian inilah dikatakan lebih banyak mengandungi
pelbagai jenis ubat.
Di sinilah ayam akan disuntik dengan pelbagai ubat terutama
untuk proses tumbesaran.
Ayam akan diberikan hormon sekurang-kurangnya empat kali
untuk cepat matang. Kerana itu, dahulu ayam mengambil masa agak lama berbanding
sekarang kurang empat bulan ayam sedia untuk dijual. Jadi apabila kerap memakan
bahagian ini, risiko mendapat penyakit kanser sangat tinggi.
3. Leher
Ramai juga penggemar leher ayam. Dulu, ada yang takut kalau
makan leher ayam ini, nanti naik pelamin, kepala teleng. Bahagian ini
mengandungi kandungan bakteria serta virus yang sangat tinggi.
Biarpun hanya sedikit daging di bahagian ini, namn inilah
bahagian paling banyak pembuluh darah serta kelenjar. Lebih mudah kuman
memasuki badan kita dengan memakan bahagian ini.
4. Buntut
Dikatakan banyak memakan bahagian ini berisiko menghidapi
kanser usus. Bahagian ini memiliki kandungan hormon, serta adalah tempat
berkumpulnya kelenjar. Segala ubat yang dimasukkan ke ayam tidak dapat dicerna
baik lalu berkumpul di bahagian ini.
5. Kulit
Makan daging ayam tanpa kulit, tidak lengkap rasanya.
Hakikatnya, kulit antara bahagian yang bahaya juga. Menerusi kajian di Jepun,
antibiotik, hormon, toksin yang larut dalam lemak ada di dalam kulit haiwan,
termasuk juga ayam.
Di dalam kulit ayam sangat banyak tersimpan toksin yang berbentuk larut dalam lemak, yang pasti dapat sangatlah merubah metabolisme toksin dalam hati. Jika terlebih makan kulit ayam, mudahlah mendapat masalah obesiti.
Ulasan
Catat Ulasan